• Scherpe prijzen
  • Persoonlijk contact
  • Gratis PDF opmaak
Meer informatie

RetailBags behaalt gouden medaille EcoVadis

RetailBags behaalt gouden medaille EcoVadis

Bij RetailBags, handelsnaam van API Caropack Europe BV, zijn we trots om te mededelen dat wij de gouden medaille van EcoVadis hebben ontvangen. Deze erkenning plaatst ons bij de top 5% van bedrijven wereldwijd op het gebied van duurzaamheidsprestaties. EcoVadis is een toonaangevende beoordelaar van bedrijfsduurzaamheid en evalueert bedrijven op criteria zoals milieu, arbeids- en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop.

Na een eerdere zilveren onderscheiding hebben we dit jaar weer extra stappen gezet om onze processen en beleid te verbeteren, wat heeft geresulteerd in het behalen van deze gouden medaille. Deze gouden medaille is niet alleen een erkenning van onze inspanningen om duurzame verpakkingsoplossingen aan te bieden, maar ook om een duurzame bedrijfsvoering te bevorderen die verantwoordelijkheid neemt voor de gemeenschap en de planeet. Deze prestatie benadrukt ons commitment aan de hoogste standaarden van duurzaamheid en ethisch handelen.

  • Wat is EcoVadis?
  • Impact van de gouden EcoVadis medaille op RetailBags en onze relaties
  • Toekomstplannen voor duurzaamheid bij RetailBags
  • Bronvermelding

Wat is EcoVadis?

EcoVadis is een wereldwijd erkend ratingsysteem dat bedrijven beoordeelt op hun duurzaamheidsprestaties. Het platform werd in 2007 opgericht met als doel het milieu en sociale praktijken van bedrijven wereldwijd te verbeteren door gebruik te maken van hun invloed op de wereldwijde toeleveringsketens. EcoVadis beoordeelt bedrijven op een breed scala van niet-financiële managementindicatoren die zijn gericht op milieu, arbeidspraktijken en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop (EcoVadis, z.d.).

De beoordelingsmethode van EcoVadis is gebaseerd op internationale duurzaamheidsnormen, waaronder de Global Reporting Initiative, het United Nations Global Compact en de ISO 26000-norm, die een gedetailleerd beeld geven van de prestaties van een bedrijf op deze gebieden. Bedrijven worden voorzien van een scorekaart die hen helpt te begrijpen welke gebieden verbetering behoeven en hoe ze zich verhouden tot hun sectorgenoten (CertificeringsAdvies Nederland, z.d.).

Deze evaluatie helpt bedrijven niet alleen hun eigen duurzaamheidsprestaties te verbeteren, maar vergemakkelijkt ook de due diligence voor potentiële partners die waarde hechten aan verantwoordelijkheid en duurzaamheid binnen hun toeleveringsketens.

Impact van de gouden EcoVadis medaille op RetailBags en onze relaties

Het behalen van de gouden EcoVadis medaille is een mooie prestatie voor RetailBags (API Caropack Europe BV), vooral na eerder de zilveren medaille te hebben ontvangen. Deze medaille laat zien dat wij maatschappelijk verantwoord ondernemen op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en ethiek.

Van zilver naar goud:

Na het ontvangen van de zilveren medaille in 2022 hebben we de feedback van EcoVadis gebruikt om onze processen te verfijnen en verbeteringen aan te brengen, dit heeft ons naar goud geleid. Wij zijn bereid om te leren en te verbeteren.

Versterking van het vertrouwen:

Voor onze (toekomstige) partners bevestigt deze gouden medaille dat RetailBags een betrouwbare en vooruitstrevende organisatie is. Het versterkt het vertrouwen in onze capaciteiten als een toonaangevende leverancier die niet alleen verantwoordelijk handelt, maar ook actief bijdraagt aan het verbeteren van de industrienormen. Met onze verbeterde status kunnen we nu nog beter toegang krijgen tot nieuwe markten en samenwerkingsmogelijkheden, waarin hoge eisen worden gesteld aan duurzaamheidsprestaties.

Een partner in duurzaamheid:

Onze voortdurende inspanningen om duurzaamheid op alle fronten te verbeteren, maken van RetailBags een ideale partner voor bedrijven die waarde hechten aan een ethische en verantwoorde toeleveringsketen. Door samen te werken met ons kiest u voor een leverancier die niet alleen belooft, maar ook daadwerkelijk bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Toekomstplannen voor duurzaamheid bij RetailBags

Wij zullen onze duurzaamheidsinspanningen voortdurend verbeteren en uitbreiden. Onderstaand een aantal concrete plannen.

Schonere transporten vanuit het Verre Oosten:

Naast onze Europese productiepartners, werken we ook samen met productiepartners in het Verre Oosten. Een specifiek initiatief dat we momenteel uitvoeren, is het adviseren in schonere transportmethoden. Momenteel zien we dat er op het gebied van CO2-reductie veel winst te behalen valt bij schonere transportmethoden voor onze zendingen vanuit het Verre Oosten.

Door relaties de mogelijkheid te geven gebruik te maken van treintransport, een aanzienlijk milieuvriendelijker alternatief vergeleken met zee- en luchtvracht, streven wij ernaar om onze CO2-voetafdruk te verkleinen.

Transparantie in toeleveringsketen:

Naast onze inzet voor duurzaamheid via EcoVadis, zijn we bij RetailBags ook actief bezig met de voorbereidingen op de nieuwe European Union Deforestation Regulation (EUDR). Deze belangrijke regelgeving, die vanaf 30 december 2024 van kracht wordt, vereist dat bedrijven hun toeleveringsketens grondig in kaart brengen om te garanderen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing.

De EUDR is ontworpen om de impact van ontbossing op klimaatverandering tegen te gaan en bevordert transparantie en duurzaamheid binnen internationale toeleveringsketens. Momenteel brengen wij de geo-locaties (polygoon) van de gebruikte grondstoffen van de gehele toeleveringsketen nauwkeurig in kaart. Daarnaast zijn we bezig met het opstellen van een zorgvuldigheidsverklaring, waarin alle locaties van de grondstofherkomst worden beschreven.

We werken hierbij nauw samen met onze leveranciers om ervoor te zorgen dat alle materialen voldoen aan de strikte EUDR-normen, en we implementeren verbeterde traceerbaarheidssystemen om de herkomst van onze grondstoffen nauwkeurig te kunnen volgen.

Lees hier meer over hoe wij ons voorbereiden op de EUDR.

Voortdurende verbetering op basis van feedback:

De erkenning door EcoVadis biedt ons naast een mooie onderscheiding, ook waardevolle inzichten en feedback. We zijn van plan deze feedback te gebruiken als een leidraad voor verdere verbeteringen. Elk aspect van onze operaties wordt kritisch bekeken om te bepalen waar nog winst te behalen valt, zodat we niet alleen onze huidige status behouden, maar deze zelfs kunnen verbeteren naar platinum.

Dit betekent een continu proces van evaluatie, aanpassing en optimalisatie van onze duurzaamheidspraktijken.

Wilt u meer weten over wat onze EcoVadis gouden medaille voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan vooral contact met ons op voor meer informatie.

Bronvermelding

EcoVadis. (z.d.). Over ons | EcoVadis. https://ecovadis.com/nl/about-us/

CertificeringsAdvies Nederland. (z.d.). EcoVadis | CertificeringsAdvies Nederland. https://certificeringsadvies.nl/milieu-en-duurzaamheid/ecovadis/