Voorbereiden op de EUDR
RetailBags bereidt zich voor op EUDR
Bij RetailBags zetten we ons in voor duurzaamheid en kwaliteit, kernwaarden die we toepassen in elk aspect van onze productie en levering van op maat gemaakte verpakkingen. Wij bereiden ons actief voor op de komende Europese regelgeving omtrent ontbossing, de EUDR (European Union Deforestation Regulation).
- RetailBags en de EUDR
- Achtergrond van de EUDR
- Impact van de EUDR op RetailBags
- Ontwikkeling Information System Europese Commissie
- Voordelen van EUDR-naleving voor onze relaties
- Bronvermelding
RetailBags en de EUDR
RetailBags, de handelsnaam van API Caropack Europe BV, is een familiebedrijf dat sinds 2004 maatwerk verpakkingen en draagtassen levert aan de retailsector. Wij geloven dat een unieke verpakking of (draag)tas een product waarde kan geven, en zijn daarom gespecialiseerd in het creëren van oplossingen die de merkidentiteit van onze klanten versterken.
Duurzaamheid en kwaliteit staan bij ons centraal. We erkennen de impact van verpakkingsmaterialen op het milieu en nemen onze verantwoordelijkheid om zo duurzaam mogelijk te produceren. Dit doen we door samen te werken met productiepartners die onze doelen delen en door klanten aan te moedigen om duurzame(re) keuzes te maken.
In het licht van de European Union Deforestation Regulation (EUDR), gaan wij onze inzet voor duurzaamheid verder versterken. We zorgen ervoor dat onze verpakkingen voldoen aan de hoogste kwaliteits- en duurzaamheidsstandaarden, inclusief naleving van de EUDR-voorschriften. Onze missie is om samen te werken aan een toekomst waarin duurzame promotionele verpakkingen de norm zijn voor de hele retailsector.
Achtergrond van de EUDR
De European Union Deforestation Regulation (EUDR) is een regelgeving die is ingevoerd om de import van producten die bijdragen aan ontbossing te beperken. Deze wetgeving, aangenomen in 2023, verplicht bedrijven die bepaalde grondstoffen en producten naar de EU importeren om strikte due diligence-procedures te volgen. Dit betekent dat bedrijven verplicht zijn om hun toeleveringsketens grondig te onderzoeken en te kunnen aantonen dat hun producten niet afkomstig zijn van gebieden die ontbost zijn (Regulation on Deforestation-free Products, n.d., para. Background).
De EUDR richt zich op een reeks producten die verband houden met ontbossing, zoals soja, koffie, cacao, palmolie, hout, rubber en rundvlees, evenals daarvan afgeleide producten zoals leer, meubels en chocolade. Voor bedrijven in de verpakkingssector, zoals RetailBags, is de regelgeving vooral van belang bij de import van papier, dat vaak uit hout wordt verkregen (Nature, P. B., n.d.).
Deze wetgeving is ontworpen om de wereldwijde strijd tegen ontbossing en klimaatverandering te ondersteunen, en dwingt bedrijven om hun toeleveringsketens transparant te maken en risico’s effectief te beheersen (Regulation on Deforestation-free Products, n.d., para. Background).
Impact van de EUDR op RetailBags
Als importeur van onder andere papieren verpakkingen is RetailBags direct onderworpen aan de regels van de European Union Deforestation Regulation (EUDR). Deze regelgeving vereist dat we nauwkeurige informatie over de herkomst van ons papier kunnen verstrekken en kunnen bewijzen dat onze producten niet afkomstig zijn van ontboste gebieden. Dit geldt niet alleen voor papieren draagtassen en (verzend)verpakkingen, maar ook voor andere maatwerkoplossingen die we aanbieden zoals bijvoorbeeld luxe geschenkverpakkingen.
Wij beschouwen de EUDR-regelgeving als een belangrijke extra stap in onze duurzame missie. Hoewel van ons wordt verwacht dat we per 30 december 2024 aan de EUDR-wetgeving voldoen, zijn we nu al druk bezig met het verzamelen van de benodigde informatie om volledige transparantie te bereiken en aan de EUDR te voldoen.
De volgende gegevens zijn wij nu aan het onderzoeken:
- Geo-locaties: We brengen de geo-locaties (polygoon) van de gebruikte grondstoffen van de gehele toeleveringsketen nauwkeurig in kaart.
- Zorgvuldigheidsverklaring: We geven een zorgvuldigheidsverklaring af waarin alle locaties van de grondstofherkomst worden beschreven.
De bovenstaande informatie onderzoeken wij samen met onze vaste productiepartners, waarmee we al jarenlang betrouwbaar samenwerken. Dankzij deze langdurige relaties verloopt dit proces soepel. We bezoeken onze partners regelmatig om te zorgen voor naleving van onze hoge standaarden.
Onze relaties kunnen erop vertrouwen dat we hard werken om per 30 december 2024 volledig te voldoen aan de eisen van de EUDR, en dat ze verpakkingsoplossingen ontvangen die voldoen aan de wetgeving.
Ontwikkeling Information System Europese Commissie
Om de naleving van de EUDR te vergemakkelijken, ontwikkelt de Europese Commissie een IT-systeem, het Information System. Dit systeem bevat de due diligence-verklaringen die bedrijven en handelaren moeten indienen om aan de vereisten van de regelgeving te voldoen. Wanneer dit systeem precies gebruiksklaar zal zijn, is nog niet duidelijk.
De verwachting is dat de Europese Commissie in de zomer van 2024 een trainingsomgeving en “train-the-trainers”-sessies zal aanbieden aan alle geïnteresseerde bedrijven, in samenwerking met de autoriteiten van de lidstaten. Dit geeft belanghebbenden, zoals RetailBags, de mogelijkheid om vroegtijdig vertrouwd te raken met het systeem (Deforestation Regulation Implementation, n.d.).
De Europese Commissie zal ook handleidingen, zelfstudies en andere relevante leermaterialen, zoals video-tutorials, beschikbaar stellen. Wij volgen de verdere ontwikkelingen van deze trainingen op de voet.
Voordelen van EUDR-naleving voor onze relaties
Bij RetailBags streven we ernaar om verpakkingsoplossingen te bieden die voldoen aan de EUDR en die onze klanten helpen hun duurzame doelen te bereiken en hun merk te versterken. Zodra we alle benodigde informatie hebben verzameld en aan de EUDR-wetgeving voldoen, biedt dat onze relaties een aantal voordelen:
- Duurzaamheid en transparantie: Door samen te werken met RetailBags kunnen relaties erop vertrouwen dat hun verpakkingen vanaf 30 december 2024, bij het ingaan van de nieuwe EUDR-wetgeving, afkomstig zijn uit duurzame en verantwoorde bronnen. Hoewel we nu al FSC® gecertificeerd zijn, zal naleving van de EUDR voor extra transparantie zorgen. We brengen de geo-locaties van de gebruikte grondstoffen in kaart. Dit helpt onze relaties bij het behalen van hun eigen duurzaamheidsdoelen, die steeds belangrijker worden voor consumenten.
- Merkversterking: Met verpakkingen die voldoen aan strenge duurzaamheidsnormen kunnen klanten hun merk op dit gebied profileren als milieubewust en maatschappelijk verantwoord. Dit zorgt voor een positieve reputatie en onderscheidt hen van concurrenten die minder transparant zijn over hun toeleveringsketen.
- Zekerheid en vertrouwen: Wij werken hard aan de naleving van de komende EUDR-regelgeving, wat onze relaties zekerheid en vertrouwen biedt. Zij weten dat ze hoogwaardige producten zullen ontvangen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en aan de EUDR-regelgeving.
- Ondersteuning: We houden relaties via onze blog en LinkedIn op de hoogte van onze voortgang bij het naleven van de EUDR. Dit zorgt ervoor dat ze goed geïnformeerd zijn over de stappen die we nemen om de naleving van de nieuwe regelgeving te garanderen. Daarnaast bieden wij onze relaties een betrouwbare leverancier die op de hoogte is en blijft van huidige en nieuwe duurzaamheidswetgeving.
Kortom, door RetailBags als partner te kiezen, krijgen relaties toegang tot duurzame verpakkingen die goed aansluiten op hun merkstrategie en aan de toekomstige EUDR-wetgeving voldoen.
Neem gerust contact met ons op voor verduidelijking, begeleiding of om te bespreken hoe onze verpakkingsoplossingen kunnen aansluiten op uw duurzame doelen.
Bronvermelding
Deforestation Regulation implementation. (n.d.). Green Business. https://green-business.ec.europa.eu/deforestation-regulation-implementation_en#information-system
Nature, P. B. (n.d.). About the EUDR. NEPCon – Preferred by Nature. https://preferredbynature.org/certification/eudr/about-eudr#
Regulation on Deforestation-free products. (n.d.) para. Background. Environment. https://environment.ec.europa.eu/topics/forests/deforestation/regulation-deforestation-free-products_en#background